Followers

5 October 2013

Bee Hoon Sup

yeeeaaa 
pagi nie dah terlajak bangun
kol 6.57 pg
kahkahkahkah 
sejukkkk
sampai terlajak tido
serta merta kejutkan incik boss 
sebab kalo dia dh bgn mesti dia msge aku
nie dia pun senyap
hehehe
maknanya mmg kami terbabas 
bangun solat subuh 
dah lewat 

dengan lajunya nk update entry 
tentang 
bee hoon sup
alaaaaa x kisah lah '
resipi senang ke
ade aku kisah
nak jugak letak...
ohoho jap lagi aku nk tolong mak masak plak



BAHAN-BAHAN SUP :-)

1/2 ekor ayam, potong kecil
1 sup bunjut Adabi
6 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, hiris
1/2 inci kunyit hidup, diketuk (optional)
1 inci halia, hiris dan ketuk2 sedikit
1 camca besar lada hitam, tumbuk halus
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*
1 kiub ayam (optional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
Mi hoon secukupnya, diredam dengan serbuk kunyit selama 1 jam
Taugeh, buang ekor dan cuci
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng
Sambal kicap
Limau kasturi, dibelah dua

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan bertanda (*) dan hirisan bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan halia hingga harum. Masukkan ayam dan gaul rata. Masak hingga ayan kecut. Tuang air secukupnya.
  2. Masukkan sup bunjut dan kiub ayam. Kacau perlahan dan masak hingga ayam empuk. Tambah garam dan lada hitam tumbuk, kacau rata dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Rebus mi hoon tadi hingga lembut, toskan. Masukkan secukupnya mi hoon dalam mangkuk sesuai. Tuang kuah sup ayam bersama2 isinya. Tabur hirisan daun sup, daun bawang, bawang goreng, taugeh dan hidangkan bersama sambal kicap dan belahan limau kasturi. Sedap dimakan panas.
*resipi dr abang mat gebu (dapur tanpa sempadan)
sori abang blogger ..sy copy paste je*

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...