Assalammualaikum
wbt
(@_________@)
selamat berhari Sabtu semua
aku dah on lappy nie dr kol 12.30 td...takde ideaaaa langsung
setelah hampir 4 jam baru de idea
kahkahkah
adehh asal nie
mgkin pala nie duk mikir tntg minggu depan
best kan kalo petang-petang nie dapat mamam kentang putar
ngan bun kosong plak
waaaahh mantappp
ahaksss
banyak gak resipi yang aku gugel
mcm-mcm version lah
hahaha cari paling senang dan tuntas hokeyy
jangan nk pening pala
pinjammm ya tuan belog resipi anda
letak kat blog budak baru nk blaja memasak
KENTANG
PUTAR
BAHAN-BAHAN
CARA-CARA
letak kat blog budak baru nk blaja memasak
KENTANG
PUTAR
BAHAN-BAHAN
- 10 biji kentang dibuang kulit dan dipotong dadu.. (besar-besar tau)
- 1 sdt serbuk lada hitam
- 1/2 cawan susu segar
- sedikit garam
CARA-CARA
- Rebus kentang dengan sedikit garam biar sampai empuk
- Bila dah empuk tos dan lenyekkan sedikit
- Guna hand mixer atau blend je biar halus (kentang, susu, garam dan serbuk lada hitam sedikit)
Bahan-bahan sos
- 650ml air
- kiub pati ayam
- 1 biji bawang besar (cincang)
- 1 1/2 sdb mentega
- 1 sdb tepung gandum
- 1 sdb sos cili
- 1 sdb sos tiram
- 1 sdb kicap pekat
- serbuk lada hitam
Cara-cara
- Masak air, letak kiub dan bawang besar di dalam
- Bila mendidih tapiskan ke dalam bekas lain
- Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum, kacau atas api kecil supaya tak melekat pada tepi periuk
- Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil di kacau supaya tidak bergentel
- Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap pekat (untuk warna). masukkan juga serbuk lada hitam
- Masak ikut pekat mana yang disukai
TUAN BELOG KALO TAK CUBA
LEMPANG MUKA DIA YANG MONTEL TUE LAJU-LAJU
kahkahkahkah
^_^
No comments:
Post a Comment