Followers

5 October 2013

Masak Lemak Pegaga

yaahoooo
sok aku turun dapur 
memasak
ahahahah 
padan mukaaaaaaa 
ok ....td pas solat maghrib
rempit dengan mak
gi kedai kat taman sebelah
FAMILY STORE
beli pampers tuk nek aku 
langsung beli bahan memasak tuk besok
idea spontan je td
aku kata ngan mak aku
sok nk masak lemak pegaga campur plak keledekk
adehhh cedapnya
makan plak nasi panas-panas then sambal belacan pedas berapi bersama sekali ikan masin goreng
ehehehe
tak kurus jawabnya aku

ok entry mlm nie nk gak wat secara spontan je 
ambil resipi dari blogger abang mat gebu
thanks abang blogger 
hahahahha
adik copy paste resipi abang la ya :)
sowiiiiiieee :(




PEGAGA MASAK LEMAK CAMPUR KELEDEK

RESIPI
(@@_____@@)



BAHAN-BAHANNYA
 
 
 pegaga  dibersihkan, cuci dan tos
1 camca besar penuh udang kering, rendam 10 minit
1 - 2 biji keledek manis
1 liter santan cair
400 ml pati santan
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
 

CARA MEMBUATNYA : 
 
Pegaga dibersihkan, gunting akarnya dan kerat jika pegaga agak besar. Keledek dikupas dan dipotong berbaji dan rendam. Udang kering ditoskan, perah dan tumbuk kasar  
 
Masukkan keledek, udang kering, hirisan bawang besar dan bawang putih ke dalam periuk, tuang santan cair, kacau dan didihkan. Masak hingga keledek empuk. Tuang sedikit lagi air jika perlu.
 
 Masukkan pegaga dan tuang pati santan. Kacau perlahan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar mendidih sekejap dengan api kecil dan kacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan masin atau ikan goreng...
 
 
*resipi tuk sambal belacan ....ahahahhaa takkan korang tak tau wat plak...ngeeeee senang je....tak yah lah letak ya ..malu i tau :( :( ...ikan kering silalah beli dikedai..balik basuh then goreng je*
 
*setinggi mana wanita tue belajar ke dapur jua jatuhnya..kahkahkahkah*

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...