Menu berbuka ari nie
CUCUR UDANG
mak buyong nk makan cucur udang
maka dia lah yang membuatnya...
hahaha ....aku tolong sikit-sikit je
*mak aih ...nape rs meleleh je air liur nie* |
Tak penah wat cucur udang nie...
Nak tgk lah resepinya
mana tau pas nie blh wat dengan jayanya
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram udang kertas yang jenis kecil (buang kepala dan janggutnya)
2 biji bawang besar, hiris
1 genggam taugeh, cuci dan toskan
1 cekak kucai, potong pendek
1 putih telur
1 camca besar minyak masak
1 camca teh cuka makan
1 camca teh serbuk "pasti sedap knorr' (cm guna secukup rasa Maggi)
3 - 4 senduk tepung gandum (cm guna 4 senduk)
1/3 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya (cm guna kurang lebih 300 ml)
Minyak untuk goreng terendam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam satu bekas, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, air dan minyak untuk menggoreng. Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi satu adunan yang tidak terlalu pekat atau cair. Tambah garam secukup rasa, gaul rata2...rehatkan sekejap.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam, (yang ini anda boleh ikut style Che Mat atau Delima Zamrud seperti di sini ). Panaskan sudip leper dalam minyak, keluarkan sudip kemudian sudukan kurang lebih 1 1/2 camca besar bancuhan cucur udang atas sudip dan ratakan biar leper.
- Celop dalam minyak panas dan biar hingga mengeras sedikit, tanggalkan dengan hujung pisau perlahan2. Goreng dengan minyak sederhana panas hingga keemasan dan rangup. Angkat dan toskan. Buat kaedah sama untuk baki adunan hingga siap (cm buat 5 keping untuk sekali goreng)....Hidangkan bersama sos cili.....Mmmm sedappp!
((*sumber:DAPUR TANPA SEMPADAN*))
No comments:
Post a Comment