alhamdulilah
kekenyangan
makan nasi himpit,satay,rendang,kuah kacang,popia goreng bersira...haiishh bnyk nau
hancur mancus plan diet
wahhh sejak bila aku suka makan
popia goreng bersira pedas
*dah x leh letak image besar gedabak..dh x sesuai dgn template baru....ok thanks anje molat mira sudi bantu baby* |
sejak 1st time makan
di bulan ramadan
mak aku beli kat bazar ramadhan telok mas
(bazar dpn sek den je)
cedapppp popiahnya :)
dr pagi tadi berjuang abis-abisan
cari resipi
kahkahkah hingga ke hujung nyawa
mencariiiiiiii
Bahan-bahan ( satu hidangan )
- kulit popia secukupnya
- UNTUK INTI
- 1 batang carrot - dihiris halus
- 1 biji sengkuang kecil - hana gune lobak putih
- 1 mangkuk kubis yang dihiris halus
- taugeh - jika suka (hana x ltk)
- 1 biji bawang besar - potong dadu
- 1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan n blend
- 1 sudu mkn sos tiram
- garam
- perisa@gula
- UNTUK SAMBAL SIRA
- 2 sudu besar cili kisar
- 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
- 2 sudu besar sos chili - hana guna sos cili thai
- sedikit belacan - jika suka
- sedikit air asam jawa@cuka
- gula melaka@gula putih
- garam
- bijan sangai
Cara-cara
UNTUK INTI - tumis bawang besar, masukkan sos tiram.
tumis hingga naik bau. masukkan udang kering. kacau rata. masukkan
sengkuang, carrot, kubis dan taugeh jika suka. perasakan dengan garam
dan juga perisa@gula. tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia
tadi dan goreng hingga kekuningan.
UNTUK SAMBAL SIRA - panaskan minyak, tumis bahan2 tadi
hingga agak2 pekat. masukkan popia yg dh digoreng tadi. kacau rata.
matikan api dan taburkan bijan. siap utk dhidang!
*aku nie ya2x je tepek entry masakan .....aku buat ke...hahahahaha*
No comments:
Post a Comment