Kek paling simple je rasanya
tak perlu krim - krim nie
lemakkk berketetel nanti tumbuh dalam badan kita auww
Harus cuba minggu nie
lagipun bahan-bahan semua ada
rugi kalo x cuba
nak gak tau bakat membuat KEK
ngeeeeee
JANGAN MALAS UMI HANI --->Pujuk diri
jalan-jalan kat blog orang
maka jumpa lah resipi kek marble
just nk kongsi dengan anda
kalo de salah ....tlg betulkan ya
KEK MARBLE
*belang-belang je*
RESIPI
Bahan bahan:
8 oz/227gm mentega
6 oz/170gm tepung gandum
6 oz/170gm gula kaster
5 biji telur dari fridge
3 sb susu pekat
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla
1 sb ovalette
3-4 sudu makan serbuk koko -diayak (guna coklat emulco)
6 oz/170gm tepung gandum
6 oz/170gm gula kaster
5 biji telur dari fridge
3 sb susu pekat
1 sk baking powder
1 sk esen vanilla
1 sb ovalette
3-4 sudu makan serbuk koko -diayak (guna coklat emulco)
Cara cara:
Ayak tepung bersama baking powder. Pukul mentega, susu dan esen vanilla hingga kembang.
Di dalam bekas lain, pukul putih telur hingga ringan lalu masukkan gula sedikit demi sedikit hingga adunan rata.
Masukkan telur kuning sebiji sebiji ke dalam adunan putih telur dan pukul hingga rata. Masukkan ovalette dan adunan mentega dan pukul lagi hingga rata.
Akhir sekali masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul satu arah. Apabila
rata bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan masukkan warna atau
emulco pilihan anda.
Tuang adunan ke dalam loyang 8 in persegi secara selang seli dimulai dengan adunan asal. Lorek dengan menggunakan chopstick.
Bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga masak. Saya guna suhu 170C selama 50 minit.
Nota:
Kalau menggunakan mesin, jgn diberhentikan semasa sedang mengadun. Jika
mengunakan tangan, harus pukul lebih lama sedikit krn adunan mesti
kembang dan rata.
Jika menggunakan cara biasa, telur tidak perlu dimasukkan ke dalam peti sejuk kerana ia susah sebati dengan adunan mentega
*MESTI KENA GELAK DGN SILENT READER SBB RESIPI SIMPLE PUN NK WAT ENTRY....huhuhu....ENTRY NIE BERGUNA UNTUK DEN....DEN NK CUBAA WAT SENDIRI HOKEYYY*
No comments:
Post a Comment