Malam yang penuh kesejukan
menyebabkan diri terdampar
awal di atas tilam
bersama Lappy
dah beberapa ari
x semak kan blog nie
so malam nie harus semak kan blog aku
ooh hoho...mcm-mcm benda terjadi
so bersabar jelah :(
ntah kenapa
nafsu membuak...kahkahkahkah nak online
sebab apeeee
sebab nk tgk
NASI AYAM PENYET
(x kan gila namanya aku nie..mmg sewel pala otak aku nie)
perghhh aku bukan nak nau makan ayammm tue
aku terliur dgn sambal berapiiiii tuuu
adoiiiiiiiiiii
makan ngan nasi panas...tempe...sambal ulekkk...
hadoiiiiiiiiiiiiiiiiii
kuar peluh dara 1 muka
wakakkaka
sedappppp makin pedas
makin menyengat
kalo gi mkn kt kedai
aku sanggup minta sambal lebih
nyumm-nyum
so malam nie aku gugel resipi nasi ayam penyet
taraaaaaaaaaa
angkut dr blog
http://salamisimon1.blogspot.com
Ayam Penyet
Bahan:
3 keping daging ayam bahagian peha
4 cawan air kelapa
garam / gula / perasa pilihan
Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
1 sudu makan ketumbar biji
1 batang serai
2cm lengkuas
2cm halia
2cm kunyit hidup
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk.
2. Didihkan dengan api sederhana sehingga ayam separuh masak.
3. Toskan daging ayam.
4. Tekan / penyetkan daging ayam - gunakan permukaan parang belitung sehingga tulang ayam kedengaran patah.
5. Panggang daging ayam sehingga masak.
Sambal Ulek
(makkk aihhh bnyk biji cili) |
Bahan:
1 genggam cili padi - kalau takut pedas gunakanlah dalam kuantiti yang sedikit
3cm belacan
7 biji bawang merah - hiris kasar
2 biji tomato - belah 8
minyak
garam / gula / perasa pilihan
Cara:
1. Goreng kesemua bahan di atas kecuali garam / gula / perasa pilihan.
2. Untuk hasil yang lebih memuaskan gunakan lesung 'ulek', tapi kalau tak ada memadailah gunakan lesung batu
3. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
Tauhu & Tempe Bacem
Bahan:
potongan / kepingan tempe secukupnya - 2 batang - dipotong 7 setiap satu batang
potongan / kepingan tauhu secukupnya - 4 keping dibelah 2
air kelapa - agak-agak atas paras tauhu dan tempe
minyak
Bahan kisar:
1 sudu makan ketumbar biji - disangai terlebih dahulu
gula merah atau gula batu - sebesar 2 ibu jari
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
garam / gula / perasa pilihan
Cara: rebus berasingan
1. Bahagikan bahan kisar kepada 2 dan masukkan dalam periuk.
2. Tambahkan air kelapa secukupnya ke dalam periuk.
3. Masukkan tempe dan tauhu ke dalam periuk masing-masing.
4. Masak sehingga kuah mengering.
5. Panaskan minyak dan goreng bahan tadi hingga masak.
(@___@)
niat di hati
memang nk mencuba
menu nie
hari sabtu nie berlesupp
nk wat..
jumaat malam leh cari bahan-bahannya..
SAMBALLLLL ULEKKK TUNGGU NAAA
NANTI ceq ULEKKKK puassss
kahkahkahkah
jgn aku terberak-berak dh ler
maklum ler suka pedas kan
SILENT READER
SELAMAT MENCUBA YA
KALO X JD JGN MARAH AKU
KORANG YG X PANDAI MEMASAK
KAN...KAN..
HAHAHAHA
No comments:
Post a Comment