Followers

21 November 2013

Asam Pedas Ikan

*cth asam pedas ikan*


ahaha sape kat sini yg mmg tak suka asam pedas 
rugi kalo tak suka
asam pedas nie mmg terkenal
kat  MELAKA tau
Pekena asam pedas melaka
terliurr korang
makan nasi panas....telur asin..sambal belacan ...sayur taugeh ...telur dadar
fulamak terangkat rasanya
kihkihkih terliiiuurrr laaa 


RESIPI ASAM PEDAS


BAHAN-BAHANNYA
 
2 - 3 ekor ikan kembong @ mabong, bersaiz besar
1 biji terung biru, kerat 2 dan belah 4 setiap keratan
1 biji tomato, belah 4
1 kuntum bunga kantan, belah 2
1 genggam daun kesom
1 1/2 senduk nasi cili kisar
1/2 camca besar pes asam jawa
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN TUMBUK HALUS
 
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
2 biji buah keras, hiris
3/4 camca teh lada hitam biji
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis cili hingga garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan). Biar mendidih.
  2. Masukkan bunga kantan, daun kesom dan ikan, masak dengan api sederhana. Tambah terung (toskan) dan biar terung lembut sedikit. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain.

*so,pd sesape yang lum mahir wat asam pedas...meh dtg melaka pekena asam pedas melaka then rajin2x bertanya ya .....*

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...