Followers

29 August 2013

Popia Goreng Bersira Pedas

alhamdulilah 
kekenyangan 
makan nasi himpit,satay,rendang,kuah kacang,popia goreng bersira...haiishh bnyk nau
hancur mancus plan diet

wahhh sejak bila aku suka makan 
popia goreng bersira pedas

*dah x leh letak image besar gedabak..dh x sesuai dgn template baru....ok thanks anje molat mira sudi bantu baby*


sejak 1st time makan 
di bulan ramadan 
mak aku beli kat bazar ramadhan telok mas
(bazar dpn sek den je)


cedapppp popiahnya :)
dr pagi tadi berjuang abis-abisan
cari resipi
kahkahkah hingga ke hujung nyawa 
mencariiiiiiii

Bahan-bahan ( satu hidangan )

  • kulit popia secukupnya
  • UNTUK INTI
  • 1 batang carrot - dihiris halus
  • 1 biji sengkuang kecil - hana gune lobak putih
  • 1 mangkuk kubis yang dihiris halus
  • taugeh - jika suka (hana x ltk)
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 1-2 sudu makan udang kering - rendam,toskan n blend
  • 1 sudu mkn sos tiram
  • garam
  • perisa@gula
  • UNTUK SAMBAL SIRA
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 sudu makan bawang merah n putih kisar
  • 2 sudu besar sos chili - hana guna sos cili thai
  • sedikit belacan - jika suka
  • sedikit air asam jawa@cuka
  • gula melaka@gula putih
  • garam
  • bijan sangai

Cara-cara

UNTUK INTI - tumis bawang besar, masukkan sos tiram. tumis hingga naik bau. masukkan udang kering. kacau rata. masukkan sengkuang, carrot, kubis dan taugeh jika suka. perasakan dengan garam dan juga perisa@gula. tutup api dan sejukkan. Isi ke dalam kulit popia tadi dan goreng hingga kekuningan. 

UNTUK SAMBAL SIRA - panaskan minyak, tumis bahan2 tadi hingga agak2 pekat. masukkan popia yg dh digoreng tadi. kacau rata. matikan api dan taburkan bijan. siap utk dhidang! 

*aku nie ya2x je tepek entry masakan .....aku buat ke...hahahahaha*

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...