Followers

20 September 2013

Mee Tomyam

~ ~ Assalammualaikum ~ ~
!!

!!

SALAM 1 MALAYSIA
SALAM MELAKA NEGERIKU SAYANG
NEGERI BANDAR TEKNOLOGI 
MELAKA 750 TAHUN

!!
!!
!!

kahkahkah gedik nau bunyi nyaa
alahaiii saje je tau
kan dh lama tak update blog nie 
uhuk bukan ape
biasalah 
no ideaaaaaa
disamping busy siapkan tugasan 
huhu 
malam nie curi masa jap nk update dan adjust blog aku nie 

ciannn nampak kurus dah belog nie
tp tuan dia still kembung agi
tak kurus 
hahahaha


ok malam nie nk cot cet cot cet 
tentang 
TOMYAMMMM

*rasa nk ke dapur skg jugak wat tomyam*


(sawaaadikkaapppp.... )

kihkihkih bengang je korang yg bc blog aku nie
sabau la ya
aku mmg suka merapu


bg aku 
tomyam nie lagi pekat lagi pedas
lagi  lagi...lagi bertambah sedapppp lah...ahaksss
meleleh kalo hiruppp kuah tomyam tue

*Tomyam ke kuah kariiii nie*

nyum2x sedapnya


tak mau lagi merapu 
nie de perkongsian tentang tomyam

RESIPI 

TOM YAM


Bahan-bahan 

  • Sebungkus mee kuning (celur)
  • 2 paket perencah tomyam adabi
  • 1/2 ekor ayam (potong kecik2) - sy letak aym jer.. lg sdp klu letak maknan laut spt udang & sotong
  • 2 btg serai (titik)
  • 1 inci halia & lengkuas (titik)
  • 7 bji cabai melaka (titik) - klu nk lbh pedas blh tmbah lg
  • 1/2 cwn susu cair
  • 1 bji bwg besar (belah 4)
  • 2 bji tomato (belah 4)
  • 1 bji cili merah (potong bsr2)
  • Sedikit daun purut (carik2kan)
  • Sayur kubis + cendawan tiram (sy letak yg ni jer, klu nk + putik jagung muda/carrot pun blh gak)
  • Sedikit minyak masak utk menumis
  • 1 sb sos ikan
  • Sedikit garam, gula (ikut kesesuaian rasa)
  • 1/2 bji hirisan limau nipis
  • 2.5 liter air
  • 1 kiub pati ayam
  • Daun ketumbar (utk hiasan) 

Cara-cara

  1. Panaskan minyak masak di dalam periuk. Tumis perencah tomyam td. Kacau dlm 2min & msukkan air.
  2. Msukkan ayam yg dpotong td (kalau gunakan mknan laut spt udg & sotong msukkan last skali brsama sayur2an, nnt kecut lak msuk awl2). Then, msukkan bwg bsr, lengkuas, halia, tomato, serai, cabai melaka & daun limau purut.
  3. Setelah mendidih msukkan sayur kubis, cendawan tiram, cili merah, kiub pati ayam, sos ikan & susu cair (p/s: gunakan api yg sederhana supaya susu cair x pecah mnyak, nnt nmpak x cntik).
  4. Kacau sebati. Perasakan dgn garam & gula. Dh ok rasa smua padamkan api dapur. Perahkan hirisan limau nipis td (actually tomyam ni kna balance rsa masam & manisnya).
  5. Msukkan mee di dlm mangkuk. Tuangkan kuah tomyam & hias dgn daun ketumbar. Apa lg mkn time... Slamat mencuba..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...