Followers

21 September 2013

Menu Hari Sabtu

uuurkkkk kenyang nyaa
yeaaaa mamam sedap ari nie

mak masak 
*ooohh mak kau yang masak...ingatkan kau yang masak umi...cehhh apa da*

ahahaha semalam
abah gi outstation ke negeri 9

so singgah kuala pilah
beli lah ikan keli salai
sekor rm2..
beli 12 ekor

so sayang-sayang boleh total kan tak 
tuk aku

hahaha ok lah

aku kalo masuk dapur masak lemak cili api 
memang kesian diorng nanti
pedas berdengkang

berair mata
tp aku makan okey je 
nasib bek mak aku masuk dapur ari nie

selamat den


Jom kita tgk resipi 

IKAN KELI SALAI MASAK LEMAK CILI API

*Aku x de phone canggih mcm korang..so aku curi je dr gugel*



Bahan-bahan

  • 1 kilo ikan keli ( basuh dengan asam jawa dan garam)
  • 21 biji cili api
  • 1 1/2 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai (titik)
  • santan secukupnya
  • 2 keping asam gelugor
  • garam

Cara-cara

  1. Basuh bersih ikan keli...kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam..
  2. letakkan ikan dlm dulang pembakar ..dan masukkan dlm oven..
  3. bakar tempurung diatas api dapur gas...sampai berbara..kemudian letakkan dlm dulang alas oven..
  4. bakar ikan tadi dengan suhu 160'c selama 20-25 minit...terpulang pada citarasa masing2..
  5. setelah ikan disalai...keluarkan dan masukkan dlm periuk..
  6. tumbuk cili ,kunyit dan garam sampai lumat..kemudian masukkan dalam periuk yg berisi ikan tadi...masukkan santan ,asam gelugor ,serai yg telah di titik dan masak sehingga kuah mendidih
  7. setelah mendidih..masukkan garam biarkan seketika ..setelah cukup masak bolehlah dihidangkan..selamat mencuba..
*ikan keli salai ...korang beli je..kalo rajin wat la sendiri ya*


muahaha kalo dah ada kuah 
takkan takde sayur nya

tghari nie
mak aku masak goreng sayur bendi je

sedapppp auwww
makan dgn nasi yang masih berasap agi

BENDI GORENG




Bahan-bahan

  • bendi semangkuk dihiris serong2
  • 5 bijik bawang putih diketuk
  • 6 bijik cili padi dihiris serong2 (tak nak pedas pakai cili besar)
  • ikan bilis bersih dalam suku genggam
  • 1 1/2 sudu makan sos tiram cairkan dengan 1 sudu kecik air
  • 1 sudu kecil rata garam

Cara-cara   

  1. panaskan 3 sudu minyak masak dan gorengkan ikan bilis hingga hampir masak (lebih kurang 1 min sahaja)
  2. masukkan bawang putih ketuk dan tumiskan hingga sedikit perang dan naik bau haruuum
  3. cepat2 masukkan bendi dan cili padi balikkan 2-3 kali, terus masukkan sos tiram dan garam
  4. dah siap. sedap dimakan dengan nasi panas panas. untuk perhatian, bendi jgn dibalik2 banyak kali takut berlendir. 


THANKS MAK ....
MAK MASAK MEMANG SEDAP

NYUMMMMM 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...