Followers

1 September 2013

Nasi Ayam Penyet

Malam yang penuh kesejukan
menyebabkan diri terdampar
awal di atas tilam 
bersama Lappy 

dah beberapa ari 
x semak kan blog nie
so malam nie harus semak kan blog aku

ooh hoho...mcm-mcm benda terjadi 
so bersabar jelah :(

ntah kenapa 
nafsu membuak...kahkahkahkah nak online
sebab apeeee 
sebab nk tgk 
NASI AYAM PENYET
(x kan gila namanya aku nie..mmg sewel pala otak aku nie)

 
*mira anje ..bila nk gi bersantap nie..baby dh terliurrr*
perghhh aku bukan nak nau makan ayammm tue
aku terliur dgn sambal berapiiiii tuuu
adoiiiiiiiiiii 
makan ngan nasi panas...tempe...sambal ulekkk...
hadoiiiiiiiiiiiiiiiiii
kuar peluh dara 1 muka
wakakkaka
sedappppp makin pedas
makin menyengat
kalo gi mkn kt kedai
aku sanggup minta sambal lebih 
nyumm-nyum
so malam nie aku gugel resipi nasi ayam penyet
taraaaaaaaaaa
 angkut dr blog 

http://salamisimon1.blogspot.com

Ayam Penyet
Bahan:
3 keping daging ayam bahagian peha
4 cawan air kelapa
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
1 sudu makan ketumbar biji
1 batang serai
2cm lengkuas
2cm halia
2cm kunyit hidup

Cara:
1. Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk.
2. Didihkan dengan api sederhana sehingga ayam separuh masak.
3. Toskan daging ayam.
4. Tekan / penyetkan daging ayam -  gunakan permukaan parang belitung sehingga tulang ayam kedengaran patah.
5. Panggang daging ayam sehingga masak.

Sambal Ulek

(makkk aihhh bnyk biji cili)

Bahan:
1 genggam cili padi - kalau takut pedas gunakanlah dalam kuantiti yang sedikit
3cm belacan
7 biji bawang merah - hiris kasar
2 biji tomato - belah 8
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Goreng kesemua bahan di atas kecuali garam / gula / perasa pilihan.
2. Untuk hasil yang lebih memuaskan gunakan lesung 'ulek', tapi kalau tak ada memadailah gunakan lesung batu
3. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
 
Tauhu & Tempe Bacem
Bahan:
potongan / kepingan tempe secukupnya - 2 batang - dipotong 7 setiap satu batang
potongan / kepingan tauhu secukupnya - 4 keping dibelah 2
air kelapa - agak-agak atas paras tauhu dan tempe
minyak

Bahan kisar:
1 sudu makan ketumbar biji - disangai terlebih dahulu
gula merah atau gula batu   -  sebesar 2 ibu jari
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
garam / gula / perasa pilihan

Cara: rebus berasingan
1. Bahagikan bahan kisar kepada 2 dan masukkan dalam periuk.
2. Tambahkan air kelapa secukupnya ke dalam periuk.
3. Masukkan tempe dan tauhu ke dalam periuk masing-masing.
4. Masak sehingga kuah mengering.
5. Panaskan minyak dan goreng bahan tadi hingga masak.
 



(@___@)
niat di hati 
memang nk mencuba
menu nie
hari sabtu nie berlesupp
nk wat..
jumaat malam leh cari bahan-bahannya..
SAMBALLLLL ULEKKK TUNGGU NAAA
NANTI ceq ULEKKKK puassss
kahkahkahkah
jgn aku terberak-berak dh ler
maklum ler suka pedas kan 

SILENT READER
SELAMAT MENCUBA YA
KALO X JD JGN MARAH AKU
KORANG YG X PANDAI MEMASAK
KAN...KAN..
HAHAHAHA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...