Followers

21 July 2013

Biskut Raya (Bhgn II)

Episod ke 2 
Biskut Raya aku...
ahaksss.....maleh nk wat entry panjang berjela-jela
Den cut je entry jadi pendek 
macam pengarah plakk..de episod ...huhu

*copy paste ....mahap ya*

 
BISKUT MILO

Bahan-bahan

250 G BUTTER
200 G GULA KASTOR
430 G TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
2 BIJI TELUR
1 SUDU TEH VANILLA
4 SUDU MAKAN MILO
SECUKUP COKLAT CAIR TUK HIAS DIATAS BISKUT
 
Cara-caranya :

1. PUKUL BUTTER DAN GULA HINGGA RATA DAN KEMBANG. 

2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL LAGI. MASUKKAN PULA VANILLA. PUKUL RATA.
 
3. TEPUNG GANDUM DAN MILO DIGAUL RATA.
 
4. MASUKKAN TEPUNG TADI KEDALAM BUTTER DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.

5. ADUNAN MMG LEMBIK SBB KITA AKAN MENGGUNAKAN PIPING BAG DAN NOZZLE PILIH MASING2.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN DI ATAS DULANG PEMBAKAR.

7. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C SELAMA 10 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

8. SEJUKKAN BISKUT TERLEBIH DAHULU SEBELOM MENGHIASNYA DENGAN COKLAT CAIR.

9. PASTIKAN COKLAT BETUL2 KERAS BARU SIMPAN DALAM BOTOL...LAPISKAN DENGAN KERTAS SUPAYA TIDAK COMOT.
 
 


CORNFLAKES MADU

yang nie kegemaran ramai nie...tipu kalo korang kata x minat auwww...kalo gi beraya mesti korang cari yang nie kan ....jom kita tengok resipinya :

Bahan-bahan ( 100 biji )

  • 5 cawan cornflakes
  • 2 sudu besar butter atau marjerin
  • 5 sudu besar madu
  • 2 sudu besar susu pekat manis

Cara-cara

  1. Cairkan mentega, guna api sederhana.
  2. Masukkan madu & susu pekat manis. Gaulkan sebentar. Tutup api.
  3. Tuang bahan tadi ke atas cornflakes
  4. Sudukan kedalam paper cup.
  5. Bakar 150C selama 10 minit. Keluarkan & biarkan ia sejuk. 
Cukuplah setakat nie dulu....nanti kita tepekkan lagi entry BISKUT RAYA ya..pose pun masih panjang lagi kan.


*pesanan: buatttt jangan tak buat....den tunggu gaji masuk je nie..nk beli bahan-bahan*

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...