Followers

22 July 2013

Roti Jala

ahahaha ROTI JALA 
ntah bp meter jalanya :)
roti jala nie sedap dan simple je....
tak kira hidangan tuk pagi atau petang 
skg nie dh jadi salah satu menu faveret aku gak kalo ke bazar 
cari roti jala....sekeping 40sen :(
nasib bek besar n tebal..kalo kecik
mau aku tepek kat org yg tukang wat tue :(
itu dinamakan MENCEKIK DARAH hokeyy


*sedaaapppnyaa*    


Macammane ya nk wat ROTI JALA nie
kalo de kwn-kwn yang baca resipi nie ..kalo terkurang tolong komen ya ...
hamba baru nak belajar wat roti jala 



alala soriiii bawah nie baru nk letak resipinya...ngeee 
jangan marah ya 

Bahan-bahan

  • 3 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 camb minyak masak
  • 1 camt garam
  • sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 4 cawan air/santan/ susu segar

Cara-cara 

*nie barang yang kita guna tuk menjala roti*





  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati.
  2. Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
  3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.
*seperti ada suara ...menyeru supaya ujung minggu nie harus wat roti jala...ekekek*

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...